mar 19 2010

Stjärnkocksbesök hos Grabbarna i köket!

Published by at 17:11 under Särskilda intressespeglingar

Fredagen den 12 mars 2010 kommer, så länge jag lever, att vara en speciell minnesdag. Kanske inte datumet i sig, men däremot upplevelsen. Vi är tio glada gubbar som sen 2007, varannan måndag en period på våren och en på hösten, träffats och lagat mat tillsammans. Första tre terminerna med hjälp av studieförbundets ledare, en kock, och därefter med oss själva som ledare. Vi turas om två och två att föreslå meny och leda gruppens matlagning. Vi har förmånen att få hålla till i hemkunskapssalen i en av skolorna i Eskilstuna. En av grabbarna i gänget är gift med hemkunskapsläraren!

Lasse (egentligen Lars-Göran) som ingår i gruppen, har en svåger, Pelle Danielsson, som är stjärnkock med restaurangen Hos Pelle i Göteborg. Pelle hade lovat besöka oss för att lära oss lite matlagning och den här fredagen blev det av. I planen ingick att Pelle skulle bestämma menyn och att vi skulle bjuda in våra damer att få njuta(!) av kokkonsten.

Alla kockarna, inklusive Pelle, samlade.

Så här såg menyn ut: Till förrätt en Grönkålssoppa med äpplepuré och halstrade pilgrimsmusslor. Varmrätten bestod av Torskrygg med champagnesås, persiljerot, morot och brysselkål. Och till dessert åt vi Ljummen chokladbakelse med inkokt vinterfrukt och apelsingrädde.

Det var en fantastisk upplevelse att få laga mat tillsammans med ett sånt proffs. Till exempel, fonden till soppan till förrätten och såsen till varmrätten ”skulle göras från grunden”. Och det innebar att koka fond på musslor! Med bland annat vitt vin och sherry tillsatt, reducering av vin och grädde, montering av smör och slutligen avsmakning. Minst tio gånger! I andra delar var det jättenoga med vikt på ingredienser och temperatur både i ugn och i färdig rätt. Intressant och lärorikt. Här jobbade proffs!

Här kommer en bildsvit över den minnesvärda kvällen.

Här dukar Eric, innan …

… våra damer tar plats. Längst till vänster, Lasses fru och Pelles syster. Mäkta stolt kan man förmoda.

Margot och jag väntar på att förrätten skall serveras.

Och här avnjuts grönkålssoppa med äpplepuré och halstrade pilgrimsmusslor. Vilka smaker!

Björn och jag lägger upp varmrätten medan Pelle och Lasse kontrollerar såsen.


Pelle lägger upp torskryggen och såsen medan kollegan slutför uppläggningen av grönsakerna på de återstående tallrikarna. Här är det koncentration och fokusering!

Härligt! Torskrygg med champagnesås, persiljerot, morot och brysselkål. Därtill tournerad potatis. Smak och konsistens? Sådana upplevelser saknar ord!

Småningom kom vi till desserten.

Pelle och Bagarn (Jan-Olov) ser till att även ögat får sitt.

Pricken över i! Ljummen chokladbakelse med inkokt vinterfrukt och apelsingrädde.

Den här berättelsen skulle kunna göras längre men det skulle ni inte orka läsa. Som t ex att chokladbakelsen skulle väga exakt 50 gram och att den provgräddades i 170 grader i exakt (i vårt fall) 12 minuter.

Till menyn hade Pelle satt ihop ett vinpaket med 2006 Turckheim Pinot Gris Réserve – Alsace, Frankrike, till förrätten, med 2005 Climbing, chardonnay, Australien, till varmrätten, och till desserten 2006 Reicoto della valpolicella, Veneto, Italien. Fin sammansättning med smaker som passade bra till rätterna.

Jag har recepten om någon skulle vilja ta del.

Tack Lasse för ett enastående planeringsjobb, och alla kockkompisar för en trevlig grytgemenskap.



Kommentarer inaktiverade för Stjärnkocksbesök hos Grabbarna i köket!