jan 08 2012

Ljusstöpning i Fagersta

Published by at 22:48 under Dagsedel,Särskilda intressespeglingar

I mitten på december ”abonnerades” restaurang Wärdshuset Charles Dickens i Fagersta (numera enbart hotell) för ljusstöpning med familjen Margot Slipare. Stöpt ljus har jag inte gjort sen jag var barn. Möjligen att vi försökte nån gång när våra barn var små. Här är i alla fall några bilder som visar hur det går till.

Margot och barnbarnet Joel doppar och hänger upp.

Vi skapade upphängningsanordningar genom att arrangera stänger som bands fast vid stolar och på dessa stänger kunde vi hänga upp mindre stänger/pinnar där ljusvekarna bands fast. Sen var det ett evigt travande mellan behållaren med ljusmassan och hänganordningen alltefter som stearinet på vekarna stelnade. Doppade ljus hängdes upp i ställningens ena ände och i andra änden, där stearinet stelnat, hämtades nya ljus för doppning. Det tog en stund. Jag tror vi höll på i fem-sex timmar den här söndagseftermiddagen. Men kul var det.

Margot visar hur man doppar och hur stearinsmältningsutrustningen ser ut.

Observera den avancerade tekniska utrustningen. Det underlättar om man har rejält med svängrum och skyddar golv och möbler på lämpligt sätt. Vi hade rejäl tillgång till täckplast. Dagsresultatet blev, om jag inte minns fel, mellan 70 och 80 stöpta ljus.

Kommentarer inaktiverade för Ljusstöpning i Fagersta