jan 07 2010

Den gemensamma julen 2009

Published by

Julen för the Samuel Olsson family (familjen består av Olssons, Sikströms, Sandqvists och Nieminens) 2009 blev , får man säga, smått historisk. Vi är spridda över landet och bor i Oskarshamn, Eskilstuna och Skellefteå. Ungarna hade kraftsamlat och kommit överens, redan tidigt i höstas, att den här julen skulle firas tillsammans och i Skellefteå. När avfärden hemifrån närmade sig stod det klart att det skulle bli en jul med gott om snö, bland annat. Från Oskarshamn och Eskilstuna restes det med start tisdag kväll den 22/12. Tack och lov, det snöade inte på hela vägen förrän vi kom till Umeå. De sista 13 milen tätnade söfallet och sen höll det på i stort sett oavbrutet till söndag eftermiddag den 27/12. Då startade vi hemresan.

Historiskt? Ja, vi försökte komma på när vi firade jul tillsammans senast. Vi tror att det var någon gång i slutet på 80-talet när Kerstin och jag bodde i Borlänge. Det kan alltså vara omkring tjugo år sen.

Här följer nu några bilder från vårt julfirande, som jag måste säga, blev ett fantastiskt minne. Tyvärr säger inte bilderna allt.

Traditionen bjuder att julaftonsfrukosten skall intas i nattdräkt och här har Philip nåt särskilt att berätta för Kerstin, Amanda, Thea, Victor och Håkan i väntan på att vi får sätta oss till bords.

Julaftonsfrukosten följer ett traditionellt mönster sedan Håkan, Stefan och Carolina var små. Av bilden framgår beståndsdelarna. Till måltiden skall man lyssna på Lennart Jernestrands instrumentala julskiva. Vilka som är med på bilden? Ja det börjar väl framgå. Närmast kameran och till höger är det Stefan som försöker komma överens med sin smörgås.

Ute snöar det och blåser nästan snöstorm. Inne spelas det spel eller sker annan aktivitet i väntan på tomten. Här är det Amanda, Philip, Thea och Felicia som sysselsätter sig.

Medan andra bara umgås i största allmänhet.

Här syns Victor, Johan, Felicia, Elias, Jonathan, Deborah och Philip. I centrum står Neo.

Småningom blir det dags för julmiddagen.

Jonathan, Håkan, Johan, Petra, Victor och Philip slevar i sig medan andra är ute i köket och fyller på.

Senare blev det julklappsutdelning som i år hade formen av julklappsbyte. Alla hade köpt varsin julklapp utan egentlig mottagare och klapparna delades sedan ut och kunde bytas i en viss ordning som blev så trevligt rörig att den inte lät sig fotograferas.

Sång hör ju julen till och efter kaffet togs farfars/morfars specialkomponerade sånghäfte fram.

Amanda, Håkan, Carolina, gitarristerna Stefan och Elias och Victor (som också skymtar) klämmer i i Happy Christmas.

Senare tävlar några i att med bara fotsulorna i golvet och utan annat stöd böja sig fram och med munnen plocka upp, i det här fallet en successivt nedklippt papperskasse, utan att ramla framåt eller ta stöd. Philip vann! Tror jag.

Annandag jul, på eftermiddagen när helgens snöfall gjorde ett litet uppehåll, passade vi på att ta en promenad ut till Carolina och Gunnars sommarstuga. Den ligger i ett område vid en havsvik i Skelleftehamn. Vi pulsade genom 30-40 cm snötäcke ca 2 kilometer.

Start utanför Stefans garage.

Moderna ”Barnen från Frostmofjället” strävar på. Stefan med Molly i famnen spårar för Pia, Elias och Håkan.

Sommarstuga om vintern.

Det blev en rejäl promenad till hjälp för julmatsmältningen.

Sen var det skönt att komma in i värmen igen. Några hade energi kvar för ytterligare sällskapsspel. Här handlar det om värsta språket.

Bildsvit av mina ögonstenar, barnbarnen:

Oskarshamnstrion, Felicia, Amanda och Victor.

Stefans telningar Deborah, Thea och Philip.

Carolina och Gunnars grabbar, Elias och Jonathan.

De här tre underbarnen föddes alla 1993. Amanda i juli och Thea och Elias i november. Jag undrar vad timingen har för ursprung.

Amanda, Elias och Thea. Dom är så snygga, sextonåringarna!

Avslutningsvis bilder på familjerna.

Oskarshamnarna.

Sikströmmarna, där numera även Pia ingår.

Sandqvistarna

Och till sist familjen Nieminen, som jag missade att fånga tillsammans på en bild. Därför blir det två.

Johan och Neo. Neo är ungefär ett och ett halvt år här. En fantastisk kille!

Petra och Neo

Gamla far-/morfar tackar alla för en fantastisk jul tillsammans. Roligt att den blev av och gick att genomföra. Var rädda om er och varandra i fortsättningen.

Kommentarer inaktiverade för Den gemensamma julen 2009