dec 31 2008

Julen 2008

Published by at 14:20 under Resor - längre och kortare

Ã…rets jul firade jag med barnen i Skellefteå och jag är glad att Margot ville följa med.

När vi landade i Skellefteå på måndagskvällen var det julkortsvinter i naturen. Andlöst vackert med snö på trädgrenarna och rimfrost i luften. Ett par dar senare var det plusgrader. Snön fanns naturligtvis kvar men vintern hade plötsligt ett annat ansikte. Så här såg det ut under en promenad.

 vinter-i-skea.jpg

Både Carolina och Stefan med respektive familjer finns i Skellefteå. I år delade vi upp julaftonen mellan familjerna. Vi inledde hos Carolina. Här en bild på hela familjen. Det vackra hårsvallet till höger är Elias.

 fam-sandkvist.jpg

Carolina, Jonathan, Gunnar och Elias författar julklappsrim.

granen-klar-el-o-jo.jpg

Elias och Jonte är stolta över sitt verk.

Enligt gammal Ohlssonsk tradition samlas alla på julaftonsmorgonen i vardagsrummet, ursprungligen med krav på endast morgonrock över pyjamasen. Vi äter skinksmörgås och dricker kaffe eller vad som passar var och en, och så lyssnar vi på Lennart Jernestrands julskiva med instrumentalmusik. I år var det Jonathan som läste julevangeliet. 

Ett annat julmåste är julbön i någon kyrka. I år blev det St. Olovskyrkan som hade julbön redan kl 11.00. Julfriden infinner sig.

julaftonsmorgon.jpg

Traditionell julaftonsmorgon med skinksmörgås, varm dryck och Lennart Jernestrands julmusik.

Senare på julafton var det dags att åka över till Stefan i hans och Pias nyinköpta och påbörjat ombyggda hus på Kallholmen i Skelleftehamn. Både Stefan och Pia är fantastiska i köket och bjöd på ett jättegott julbord. Runt bordet i år var Thea, Philip, Pia, Margot och jag, förutom Stefan förstås.

julmiddag-hos-stefan.jpg

Julmiddag hos Stefan. Margot, Thea, Stefan och Pia. Philip hämtade mera i köket.

Sen var det dags för julklappsutdelning. Som vanligt, vi är ju en stor släkt, var klapparna många. Mest hårda tror jag.

philip-o-thea.jpg

Philip och Thea blir fundersamt överraskade.

stefan.jpg

Stefan njuter framför den värmande TV-brasan.

”Snart så är den glada julen slut, slut, slut…” eller hur det står i visan. För Margot och mig avslutades julutflykten med en upplevelse av Bastuträsks nattliv i väntan på tåget som under natten skulle ta oss hemmåt till Stockholm och Eskilstuna.

Tack ungar för en skön, avkopplande och trevlig julvecka!

Kommentarer inaktiverade för Julen 2008