jan 15 2012

Margot kastar ut spisen – en epok i graven.

Published by at 22:11 under Dagsedel,Särskilda intressespeglingar

Den här helgen, hos Margot i Fagersta, har en epok gått i graven. I hennes kök finns/fanns en vedspis, en hedervärd Husqvarna, mod 3027 från 1953, till glädje varje kylig morgon och dag. Det var härligt att spänta tändved och få eld i spisen och lyssna till det hemtrevliga sprakandet samtidigt som värmen steg vid köksbordet. Men i går skulle den ut. Den hade gjort sitt. Nu skulle den ersättas av en pelletskamin. Så här såg spisen ut.

Vi förberedde rivningen genom att plasta in utrymmet runt spisen för att slippa få damm i hela köket. Sån här inplastning är jag van vid numera.

Ju grundligare förarbete desto lättare i fortsättningen.

Nu har spisen åkt ut. Bokstavligen. Och kvar är nästan bara ett svart hål.

Medan Margot och jag tittat på så har Dick (Margots son) och hans två ”gubbar” gjort grovjobbet.

Gamla skortsenspipan putsad och golvskivor för ny klinker har kommit på plats.

Och vips är den nya golvbeläggningen där. Svart klinker. Kan bli riktigt snyggt tror jag.

Sen klinkern lagts kunde vi städa upp lite i väntan på att få komplettera med lite fogmassa. Men det kunde inte göras förrän senare. Hela jobbet så här långt har tagit bara cirka åtta timmar. Vi startade vid niotiden och strax efter fem stack gubbarna iväg.

Nu börjar det kännas lite svalt inomhus. Sista eldningen i spisen skedde fredag eftermiddag och sen dess har det varit ett par tre minusgrader hela tiden. Som tur är finns golvvärme och extra element att ta till.

I dag kunde vi foga klinkern, Margot och jag. Det gjorde vi bra! Sen tar det ju ett tag till innan man alldeles kan tvätta och torka ren klinkern.

Nu är det bara att vänta på pelletskaminen. Den skall levereras mot slutet på kommande vecka. Efter det kan skorstensmuren spacklas och målas i nån trevlig kulör. Vitt kanske.


Kommentarer inaktiverade för Margot kastar ut spisen – en epok i graven.