jan 02 2011

Släktforskning – besök i Slottsbron

Published by at 18:04 under Särskilda intressespeglingar

På annat håll på den här sajten redovisar jag släktforskning på mina föräldrars och Kerstins föräldrars sida. Än så länge är den redovisningen bara påbörjad. Mycket fattas ännu. Men under hösten har jag tillsammans med syster Margareta varit på besök i Slottsbron, pappas födelseort, för att samla bakgrundsmaterial. Det har varit fantastiskt intressant. Bland annat har vi fått träffa ett par drygt 90-åriga damer som var för sig mötte pappa på 1930-talet. Här några axplock i bilder. Pappa hade flera kusiner, bland annat Helmer, Edvin, Kalle och Gustav. Föräldrarna hette Anna och Oskar Holmgren och hos dem växte pappa upp. Vid vårt besök i höstas träffade vi söner till några av kusinerna, Bert-Olov och Tommy som var Helmers söner och Bengt som var son till Gustav. Dessa tre är alltså våra tremänningar

Våra tremänningar Bert-Olov, Tommy och Bengt, på trappan till Bengts hus i Vallerud i Slottsbron.


Häktet kallades det här huset. Här är pappa född 1912. Huset är byggt i rött tegel, samma som fabriksbyggnaderna, men har idag det här utseendet.

Ett stycke rakt bakom huset, i synriktningen, finns idag kvar infarten till Slottsbrons sulfitfabrik.

Infarten. Fabriken är borta idag. Den låg bakom och nedanför de synliga byggnaderna som är kvar sen industritiden.

Efter skolan, det bör ha varit 1926, fick pappa börja arbeta. Han var dräng på olika gårdar. Runt 1930, vid 18 års ålder var han dräng hos Rudolf Leonardsson på Södra Sörtomten i Krokserud, ca 15 km norr om Grums.

Mangårdsbyggnaden på Södra Sörtomten i Krokserud.

På övervåningen i den vänstra delen av huset hade pappa sin drängkammare. Här bodde han när han blev frälst 1930. Här träffade vi Rudolfs dotter Rut, 91 år, som mycket väl mindes tiden när pappa arbetade på gården. Men det skall jag berätta om i särskild ordning.

Kommentarer inaktiverade för Släktforskning – besök i Slottsbron