dec 31 2010

1 augusti 2010 – Stockholmskryssning

Published by at 12:12 under Dagsedel,Resor - längre och kortare

1 augusti åkte Margot och jag på Stockholmskryssning med MS Tor, med avgång från Sundbyholmsbryggan. En ca sex timmar lång kryssning genom Mälaren via Strängnäs mot huvudstaden.

Det är en rätt fantastisk resa med vyer som man inte kommer i närheten av från land.

Idag var vädret mestadels molnigt men inget regn. Det blåste ganska friskt så det var bara korta stunder det gick att stå ute på däck. Strängnäs passerar man genom Tosteröbron, en svängbro som tvingar vägtrafiken att vänta. Under flera år gick riksväg 55 över bron och genom stan. Lite svårt att tänka sig en sådan situation med dagens trafik.

Så här såg det ut vid bropassagen denna dag. Solen behagade titta fram och lyste över oss och andra medseglare.

Strängnäs domkyrka från sjösidan.

Strax efter Strängnäs och Stallarholmen går leden genom en ganska smal passage där skepparen berättade om ledens historia på segelskutornas tid. Här finns lämningar efter kajer och t o m en byggnad som påstods vara ett värdshus där besättningarna ibland tvingades inkvartera sig i väntan på rätt väder. Byggnaden såg välskött ut. Den var tydligen i privat ägo.

Resan går långa stycken över öppna fjärdar där det är svårt att fånga intrycken på bild. Så småningom närmar vi oss huvudstaden. Vid Adelsö smalnar leden av och fram emot Ekerölandet och vidare förbi bl a Kungshatt ger stränderna spännande intryck. Naturen och bebyggelsen skiftar oupphörligt. Den här bilden tycker jag är spännande. Lägg märke till rutschbanan till vänster i bilden.

Inseglingen till Stockholm från Mälarsidan är fantastisk med alla sina intryck. Eller hur.

Här passerar vi under Västerbron med stadshuset i fonden och avslutar strax resan med tilläggning vid Riddarholmen.

Det är ganska avkopplande att färdas till sjöss, som vi gjorde den här dagen. Man tvingas ta det lugnt. Och det är nyttigt. Hemresan fick SJ bestå med och den här gången gick tåget i tid.

Kommentarer inaktiverade för 1 augusti 2010 – Stockholmskryssning