okt 05 2009

Frankrike och Bordeaux en vecka i augusti 2009

Published by

Jag har aldrig varit i Frankrike tidigare. I våras nappade Margot på ett erbjudande att hyra en vinrad i St Androny, sex mil norr om Bordeax. Ett svenskt par har en vingård där och förutom hyra av vinrad erbjuder de även vistelse på gården. Vi valde att resa sista veckan i augusti. En alldeles fantastiskt intressant vecka.

Bordeaux är centrum i ett av världens förnämsta vindistrikt (säger turistinformationen) och det är ett stort distrikt. Får man tillfälle till lite utblick så ser man vinrader och vingårdar så långt ögat kan se. Det ger ett naturintryck som måste upplevas. Jag skulle inte kunna göra mig en förställning om landskapet på bara en muntlig beskrivning.

De här bilderna ger en viss uppfattning om Margots och mina upplevelser under vårt Frankrikebesök.

ombordstigning-till-paris

Vi tar det väl från början. Här avresan från Arlanda.

Vi flög med Air France och reste först till Paris för vidare befordran till Bordeaux. Där hyrde vi en bil och körde de dryga sex milen upp till St Androny. När vi kom fram på kvällen var det mörkt, men så här ser det ut i dagsljus när man är framme.

framme-i-st-androny-2

På en satelitbild ser vingården ut så här.

st-androny-hos-marianne-och-olle

Den äldsta delen av gården sägs vara från 1831. 1991 övertog Olle och Marianne gården och har lagt ner ett enastående renoveringsarbete. Den blå ”njuren” i mitten är en swimmingpool.

vara-vardar-olle-och-marianne

Våra värdar Olle och Marianne vid frukostbordet.

forsta-frukosten

Första frukosten. Dagsfärskt bröd och värmande sol.

Vi var inte ensamma, Margot och jag, den här veckan. Här är hela gänget samlat och man väljer skugga på grund av värmen.

hela-ganget-den-har-veckan

Från vänster, Olle, Per, Lotta, Björn, Yvonne, Inger, Bengt, Marianne och Margot.

vinrader-vid-hagers-gard

En liten del av vingården. Snörräta rader. Höjd ca 1½ meter. Radavstånd 1½-2 meter. Druvklasarna hänger längst ner. Och de skördas maskinellt!

olle-berattar

Olle berättar om vinodlingens hemligheter.

vinklipparaggregat

Olle och hans medhjälpare David (på traktorn).

Här är traktorn försedd med ett aggregat som klipper (med vassa roterande knivar) vinplantorna samtidigt både på översida och på sidorna. Traktorn körs mellan vinraderna.

cabernet-sauvignon-pa-kvist

Så här hänger druvklasarna. Här Cabernet Sauvignon.

Från staden Blay invid Girondefloden kan man ta färja över till Medoc-halvön. Det är en av vägarna om man vill ta sig västerut till atlantkusten.

med-farjan-over-girondefloden

En ny upplevelse; man kör av och på färjan på långsidan. I det här fallet avkörningsrampen framför bilfronten på första bilen till vänster. Konstruktionen kanske kommer sig av de stora ebb- och flodvariationerna.

efter-dopp-i-atlanten

 Huvudpersonen just uppstigen ur Atlanten, spanande efter infödingar.

mussellunch

Här mussellunch på beachen vid staden Royan intill Girondeflodens mynning mot Atlanten.

En annan minnesvärd utflykt var besöket i medeltidsstaden Saint Emilion, belägen några mil öster om Bordeaux. Från vår vistelseort St Androny var det en resa på ca fem mil. Vår Gamla sta´n i Stockholm kan tjäna som jämförelse. Den här var ”ensamt” belägen på landsbygden och upplevdes betydligt större än Gamla sta´n. Men minst lika turistexploaterad. Vinodlingen i distriktet är huvudnäring även här.

 gammal-vagg-i-saint-emilion

Det här sades vara en av de äldsta byggnadsdelarna i den gamla staden. Vinodling t o m innanför ”murarna”.

gatuvy-i-saint-emilion

Gränd i Saint Emilion.

gatumusikanter-i-saint-emilion

”Medeltidsmusikanter” på torget i Saint Emilion. Spelade bl a Tiger rag i expressfart.

forundrad-turist-i-saint-emilion

Förundrad turist orienterar i medeltiden.

Ett turisttåg (traktor med öppna vagnar) Le Train des Grands Vignobles tog oss med på en tur runt staden, med anhalt vid ett vinslott, Chateau Rochebelle.

chateau-rochebelle

Under den här delen av slottet fanns vinkällaren…

guidning-i-vinkallaren

… där madam berättade slottets och vinframställningens historia.

Intrycken under en sån här vecka var många och på kvällarna samlades vi – alla fyra paren hade gjort sin egen dagstur – och delgav våra erfarenheter. En festlig kväll var när vi åt ostron och entrecot (grillad på ”vinpinnar”).

ostron-och-grillkvall

Ostronbordet. Jag äter med förtjusning surströmming. Nu har jag ätit ostron också. Smaken framträder först efter att man droppat citron över den slemmiga biten. En ”läckerbit” rolig att ha testat.

entrecot-pa-grillbadd-av-vinpinnar

Köttet fick en smaktillsats av ”vinpinnarna”, grillglöden.

olle-i-grilltagen

Grillmästare Olle vid sin härd.

maltid-pa-grillat

Och vi äter, berättar om dagen bl a och har trevligt i den värmande aftonsolen.

Avslutningsvis ett par bilder från ett mycket vackert vinslott, Chateau Segonzac, några kilometer från vår by.

chateau-segonzac

Vy från gårds- och entrésidan…

chateau-segonzac-fran-vagen

… och från allfarvägen. Kanske inte typiskt, men illustrerar i alla fall hur det såg ut på den franska landsbygden runt Bordeaux.

vinfalt-sa-langt-ogat-kan-se1

Den här bilden får avsluta berättelsen om Margots och min fantastiska vecka i St Androny och den franska landsbygden runt Bordeaux. Bordeaux är Frankrikes femte stad med över 1,2 miljoner invånare. Den stan är värd ett eget kapitel, en annan gång.

 

Kommentarer inaktiverade för Frankrike och Bordeaux en vecka i augusti 2009