Jan 02 2011

Släktforskning – besök i Slottsbron

Published by at 18:04 under Särskilda intressespeglingar

På annat håll på den här sajten redovisar jag släktforskning på mina föräldrars och Kerstins föräldrars sida. Än så länge är den redovisningen bara påbörjad. Mycket fattas ännu. Men under hösten har jag tillsammans med syster Margareta varit på besök i Slottsbron, pappas födelseort, för att samla bakgrundsmaterial. Det har varit fantastiskt intressant. Bland annat har vi fått träffa ett par drygt 90-åriga damer som var för sig mötte pappa på 1930-talet. Här några axplock i bilder. Pappa hade flera kusiner, bland annat Helmer, Edvin, Kalle och Gustav. Föräldrarna hette Anna och Oskar Holmgren och hos dem växte pappa upp. Vid vårt besök i höstas träffade vi söner till några av kusinerna, Bert-Olov och Tommy som var Helmers söner och Bengt som var son till Gustav. Dessa tre är alltså våra tremänningar

Våra tremänningar Bert-Olov, Tommy och Bengt, på trappan till Bengts hus i Vallerud i Slottsbron.


Häktet kallades det här huset. Här är pappa född 1912. Huset är byggt i rött tegel, samma som fabriksbyggnaderna, men har idag det här utseendet.

Ett stycke rakt bakom huset, i synriktningen, finns idag kvar infarten till Slottsbrons sulfitfabrik.

Infarten. Fabriken är borta idag. Den låg bakom och nedanför de synliga byggnaderna som är kvar sen industritiden.

Efter skolan, det bör ha varit 1926, fick pappa börja arbeta. Han var dräng på olika gårdar. Runt 1930, vid 18 års ålder var han dräng hos Rudolf Leonardsson på Södra Sörtomten i Krokserud, ca 15 km norr om Grums.

Mangårdsbyggnaden på Södra Sörtomten i Krokserud.

På övervåningen i den vänstra delen av huset hade pappa sin drängkammare. Här bodde han när han blev frälst 1930. Här träffade vi Rudolfs dotter Rut, 91 år, som mycket väl mindes tiden när pappa arbetade på gården. Men det skall jag berätta om i särskild ordning.

2 responses so far

2 Responses to “Släktforskning – besök i Slottsbron”

 1. Carolineon 01 Jan 2013 at 13:56

  Hittade just din sida när jag såg bilden på ”Häktet”. Är själv ifrån Slottsbron men bor sedan 1992 i Malmö där mina föräldrar är födda. Jag är 31 år och snett nedanför, mitt emot, ”Häktet” i den gamla disponentvillan (tror jag att det var) – där bodde jag. Saknar det huset än idag.

  Tänkte ta mig ett rundtur för att se om det finns fler bilder på Slottsbron på sidan?

  Gott Nytt År önskar jag dig!!

  Mvh,
  Caroline

 2. Sirkka Nordströmon 25 Jan 2014 at 12:51

  Hej Samuel,

  Vill Du se hur Slottsbron såg ut tidigare så gå in på wermlandsbilder.se och där klicka in Dig till Slottsbron. Vi har lagt in över 1000 bilder och har så där 3000 till att lägga in när vi hinner.
  Ha Det.

Comments RSS

Leave a Reply